Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΧΟΣ ΣΤΡΕΣ!!! ΚΑΙ ΠΩΣ Ν ΑΠΑΛΛΑΓΩ!!!!!!(NTR)

  





ΑΓΧΟΣ!!!!! ΣΤΡΕΣ!!!


Σε κάνει το στρες να απογοητεύεσαι εύκολα;
Να θυμώνεις;
Ή να νιώθεις εκνευρισμό;
Υπάρχουν τρόποι να επανακτήσουμε την ηρεμία μας κια μια ισορροπημένη ζωή μέσα στο χάος.
 Δεν χρειάζεται να επενδύσει κανείς πολύ χρόνο στην προσπάθεια να ανκουφιστεί από το στρες.
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Όταν λοιπόν το άγχος σας κατακλύζει και ξεφεύγει από τον έλεγχο σας, χρειάζεστε τους παρακάτω «ανακουφιστές» από το στρες.
1)    Ασκήσου
Πραγματικά κάθε μορφή άσκησης ή σωματικής δραστηριότητας επιδρά στον οργανισμό σαν «ανακουφιστής» από το στρες. Ακόμα και αν δεν είσαι αθλητής ή αθλήτρια, ακόμα κι αν δεν είσαι σε φόρμα, η άσκηση παραμένει ο Νο1 τρόπος ανακούφισης από το στρες. Η φυσική δραστηριότητα ωθεί τον οργανισμό στην έκκριση ενδορφινών, ορμονών δηλαδή, που βελτιώνουν τη διάθεση μας. Κάποιες δραστηριότητες είναι: το περπάτημα, το κολύμπι, η κηπουρική, η ακθαριότητα του σπιτιού, η ποδηλασία ή οτιδήποτε άλλο σε κρατά σε δράση σωματική.




2)    Διαλογισμός 

Μέσω του διαλογισμού επικεντρώνεις την προσοχή σου κάπου κι έτσι μειώνεις τη ροή των ακατάπαυστων σκέψεων που γεμίζουν το κεφάλι σου και που σου προκαλούν στρες. Ο διαλογισμός σου δίνει μίθα αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και ισορροπίας, που ωφελούν τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία. Ο κατευθυνόμενος διαλογισμός, η κατευθυνόμενη δηλαδή, οπτικοποίηση χαλαρωτικών νοερών εικόνων, μπορεί να γίνει παντού και οποιαδήποτε στιγμή.

3)    Γέλιο

Το χιούμορ σίγουρα δε λύνει τα προβλήματα, αλλά σε βοηθά να νιώσεις καλύτερα. Όταν αρχίζεις να γελάς προκαλούνται θετικές ορμονικές αλλαγές στο σώμα σου. Προκαλείται ένα θετικό, χαλαρωτικό συναίσθημα.

4)    Δίκτυο υποστήριξης

 Στα δύσκολα, όταν νιώθεις έντονο στρες έχεις την τάση να κλείνεσαι στον εαυτό σου και στο καβούκι σου. Σε βοηθάει αυτό ή μήπως τελικά είναι μία λανθασμένη επιλογή; Τώρα είναι ώρα να στραφείς στους αγαπημένους σου, στην οικογένεια σου, στους φίλους σου. Η κοινωνική επαφή, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας καλός τρόπος ανακούφισης από το στρες. Σου παρέχει υποστήριξη στα δύσκολα, ενθάρρυνση και τελικά σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

5)    Μάθε να λες ΟΧΙ

Ίσως πιστεύεις πως μπορείς να τα κάνεις όλα, αλλά κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Και στην προσπάθεια σου αυτή τελικά πληρώνεις υψηλό τίμημα, τόσο στη ψυχική όσο και στη σωματική σου υγεία. 
Μάθε να λες όχι στο να αναλαμβάνεις επιπλέον ευθύνες, επιπλέον εργασίς, επιπλέον δραστηριότητες. 
Το να πεις ναι ίσως να ακύγεται ευγενικό ή ίσως είναι ένας τρόπος να αποφύγεις τις συγκρούσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει τελικά είναι να μην είσαι ευγενικό /-η με τον εαυτό σου και να δημιουργείς στον ίδιο σου τον εαυτό εσωτερικές συγκρούσεις. 
Συγκρούσεις μεταξύ των δικών σου αναγκών και των αναγκών-επιθυμιών των άλλων. Αυτό θα οδηγήσει σε απογοήτευση, θυμό και στρες, ακόμα και σε συναισθήματα «εκδίκησης».

6)    Δοκίμασε yoga

Μέσα από μία σειρά στάσεων και ταυτόχρονα μέσα από μία σειρά ελεγχόμενων αναπνοών και συγχρονισμένων αναπνοών η yoga σε χαλαρώνει και μπορεί να σε βοηθήσει να ανκουφιστείς από το στρες.

7)    Ύπνος

Το καθημερινό στρες συνήθως επηρεάζει και τον ύπνο σου. Ο ύπνος είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο εγκέφαλος και το σώμα μας για να ανανεωθεί και να επανακάμψει μετά από μία έντονη μέρα. Έτσι η ποιότητα και η ποσοτητα του ύπνου επηρεάζει τη διάθεση μας, τη συγκέντρωση μας, τα επίπεδα ενεργητικότητας μας και την εν γένει μας λειτουργικότητα. Όσο καλύτερος είναι τόσο καλύτερη διάθεση έχουμε και τόσο υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και λειτουργικότητας. Αν έχεις προβλήματα ύπνου φρόντισε να έχεις μία χαλαρή τελετουργία πριν τον ύπνο:

Χαλαρή μουσική
Ένα ευχάριστο βιβλίο
Ένα χλιαρό μπάνιο
Όχι έντονες συζητήσεις

Και το ρολόι μακριά από το κρεβάτι.
8)    Ημερολόγιο

Το να γράφεις τις σκέψεις σου είναι ένας άριστος τρόπος για να απελευθερώσεις τα συναισθήματα σου που σε καταδυναστεύουν. Μη σκέφτεσαι τι να γράψεις. Απλά ξεκίνα. Γράψε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό, δίχως να αυτολογοκρίνεσαι. Άσε τις σκέψεις ελέυθερες και κατέγρεψε τες. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, ρίξε μια ματιά στις καταγραφές σου και κάνε αξιολόγηση.

9)    Άκου μουσική

Το να ακούς την αγαπημένη σου μουσική σε αποσπά από την καθημερινότητα, απελευθερώνει τη σωματική ένταση και άρα μειώνει τις ορμόνες του στρες

10)Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία                       
Αν παρ’ όλ’ αυτά, οι καθημερινοί  παράγοντες μειώνουν την ικανότητα σου να αντιμετωπίζεις το στρες και τι άγχος έχει γίνει μία χρόνια κατάσταση, ίσως χρειάζεται να αναζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό της ψυχικής υγείας. Όταν το στρες σε κάνει να νιώθεις παγιδευμένος /-η, όταν η ανησυχία  κατακλύζει κάθε επίπεδο της ζωής σου και όταν αρχίζεις να μην μπορείς να λειτουργήσεις ικανοποιητικά και να φέρεις σε πέρας τα καθημερινά πράγματα που παλαιότερα μπορούσες να τα φέρεις σε πέρας και με ευχαρίστηση μάλιστα, τότε ήρθε η ώρα να μιλήσεις με έναν Ψυχολογο-Ψυχοθεραπευτη   ώστε να βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσεις το χρόνιο στρες.!!!!!

                                                              ***!!!***                                                      


                                                          ***!!!***
Η αντίδραση-απάντηση μας στις απαιτήσεις της καθημερινότητας παίζει αποφασιστικό ρόλο στα επίπεδα του στρες που θα έχουμε. Πάρε χρόνο για να αναλογιστείς πώς κάποιοι κοινοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να σε επηρεάσουν. Με το να κατανοήσουμε τις πηγές του στρες έχουμε κάνει το 1ο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση του. Από πού έρχεται λοιπόν το στρες;


Τύποι στρες:
Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού στις απαιτήσεις και αλλαγές της καθημερινότητας. Οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που συμβαίνουν κάθε μέρα και που θα ενεργοποιήσουν το στρες. Οι κύριοι τύποι του στρες:

·         Οξύ στρες
Είναι η άμεση αντίδραση απέναντι σε μία συγκεκριμένη απειλή ή κατάστασης τρόμου. Η οξεία αυτή αντίδραση είναι άμεση, υψηλής έντασης και σε κάποιες καταστάσεις μπορεί να είναι από τρομακτική έως και ευχάριστα συναρπαστική. Για παράδειγμα μία συνέντευξη για δουλειά ή μία επίθεση από άγνωστο μέχρι μία κούρσα για σκι σε μία υπέροχα χιονισμένη πλαγιά.
·         Χρόνιο στρες
Το χρόνιο στρες είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε οξύ στρες. Οι αντιδράσεις του χρόνιου στρες μπορεί να είναι μικρότερης έντασης από αυτές του οξέος στρες αλλά οι επιπτώσεις του είναι πιο μακροχρόνιες και προβληματικές. Οι στρεσογόνοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες είναι καθημερινές καταστάσεις που συνήθως αφορούν θέματα σχέσεων, δουλειάς αλλά και οικονομικά θέματα.
Η αποτελεσματική διαχείριση του στρες περικλείει την αναγνώριση κι αντιμετώπιση τόσο του οξέος στρες όσο και του χρόνιου.



                                                          ***!!!***



Συμπτώματα του στρες

Ενώ το ήπιο στρες μπορεί να είναι στην πραγματικότητα δημιουργικό (μπορεί να σε κινητοποιήσει σε δράση), συχνά η συσσώρευση μικρών καθημερινών πραγμάτων είναι αυτό που θα σε φέρει σε κατάσταση στρες. Το επίμονο στρες πιθανότατα θα σε οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως:

§         Σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, στομαχικές διαταραχές, ευερέθιστο έντερο, ζαλάδες κ.τ.λ.
§         Γνωστικά συμπτώματα όπως χαμηλή συγκέντρωση.
§         Συναισθηματικά συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, μελαγχολική διάθεση.
§         Κοινωνικά συμπτώματα όπως απομόνωση.

Μάθε τους στρεσογόνους παράγοντες.

Εξωτερικές πηγές:
Είναι γεγονότα ή καταστάσεις που σου συμβαίνουν κάθε μέρα στους οποίους έχεις λίγο έως και καθόλου έλεγχο ή που τα αφήνεις να σε επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο, όπως:

·         Μεγάλες αλλαγές ζωής :
θα μπορούσαν να είναι και ευχάριστες αλλαγές, ένας γάμος, μία επιθυμητή εγκυμοσύνη, μία προαγωγή ή ένα καινούριο σπίτι. Ή δυσάρεστες αλλαγές όπως η απώλεια αγαπημένου προσώπου λόγω θανατου  η χωρισμου…..


Περιβάλλον:
 θόρυβοι εντός ή εκτός σπιτιού.
Απρόβλεπτα γεγονότα:
αύξηση εξόδων, μία ζημιά στο σπίτι κ.τ.λ.
Οικογένεια:
καυγάς μεταξύ του ζευγαριού, ένας έφηβος που δεν συνεργάζεται κ.τ.λ.
Εργασία:
ένα αυταρχικό αφεντικό, υπερβολικός φόρτος εργασίας, κακό κλίμα μεταξύ συναδέλφων.

Κοινωνικό στρες:
στρες στο πρώτο ραντεβού.



Εσωτερικές πηγές:

Έχει να κάνει με συναισθήματα και σκέψεις που έρχονται ξαφνικά στο μυαλό μας «από το πουθενά» και που μας προκαλούν αναταραχή και δυσφορία:

Φόβοι και φοβίες:
 π.χ. ο φόβος για τα ύψη για το ασανσερ για την ομιχλη τους κεραυνους…..

Αβεβαιότητα- ανασφάλεια που βιώνουμε όταν π.χ. ψιθυρίζονται ανακατατάξεις στο χώρο της δουλειάς ή όταν περιμένουμε τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων.
Στάση ζωής:
ο αρνητικός τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα δημιουργεί ένα δυσάρεστο περιβάλλον για εμάς και τους άλλους και τελικά στρες.
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
 Ένας τελειομανής ή κάποιος που θέλει να περνάνε όλα από τον έλεγχο του μπορεί να οδηγηθεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα στρες.
Το να προγραμματίζει κανείς τα πάντα μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια και το να μην αφήνεται να χαλαρώσει ώστε να τα απολαύσει οδηγεί τελικά σε ανησυχία και στρες.
Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα χωρίς στρες. Αναγνώρισε τις πηγές του στρες και θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα ώστε να μάθεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα.
                                                         ***!!!***   

                                                    ***!!!***

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΑΣ!!!!!!!




Υπάρχουν δύο πανίσχυρες φράσεις που κυριεύουν τη ζωή μας και που καταφέρνουν μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, από τη στιγμή που θα τις πούμε, να μας ισοπεδώσουν την αίσθηση ότι είμαστε ικανοί, την αίσθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι φράσεις που λέμε μέσα στον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας ή που τις λέμε φωναχτά για τον εαυτό μας, σε καθημερινή βάση. Είναι οι φράσεις: «δεν μπορώ» και «δεν ξέρω».
1. Μείωσε τη φράση «δεν μπορώ»
Η φράση δεν μπορώ είναι μία από τις πιο περιοριστικές φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Γιατί αυτό που σκέφτεσαι, αυτό τελικά και θα γίνει.
 Οι λέξεις είναι οι σκέψεις σε κίνηση, οι σκέψεις σε πράξη και σχηματοποιούν την πραγματικότητα γύρω σου.
 Οπότε η φράση «δεν μπορώ» σε χρήση είναι τελικά και η σχηματοποίηση μιας πραγματικότητας.
Της πραγματικότητας του «δεν μπορώ», της πραγματικότητας του «δεν τα καταφέρνω», της πραγματικότητας του «δεν είμαι ικανή», της πραγματικότητας του
 «δεν είμαι αρκετός /-η».
Και πράγματι δεν μπορώ.
 Πείθω τον εαυτό μου ότι δεν μπορώ και ότι δεν τα καταφέρνω και τελικά δεν τα καταφέρνω.
Και μένω με την πεποίθηση ότι δεν είμαι ικανός /-η ή ότι δεν είμαι αρκετός /-η.
 Σκεφτείτε λοιπόν πόσο επηρεάζει αυτό την αυτοπεποίθηση σας και κατ' επέκταση το τι καταφέρνετε στην καθημερινότητα σας, το τι καταφέρνετε στη ζωή σας.
Αναλογιστείτε την αρνητική πλύση εγκεφάλου που κάνετε στον εαυτό σας καθημερινά.
2. Μείωσε τη φράση «δεν ξέρω»
Αυτή είναι μία επίσης συνηθισμένη φράση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Άρχισε να το λες συνέχεια και δες πόσο πιο πολύ αβοήθητος θα νιώθεις, πόσο πιο πολύ

μειονεκτικά θα νιώθεις, πόσο πιο πολύ «μικρός» θα νιώθεις. Λες και ξαφνικά πράγματι δεν ξέρεις τίποτα, λες και σου «τράβηξαν» όλη τη γνώση. Λες και μένεις ακίνητος, παγωμένος και αναποφάσιστος μπροστά σε κάθε πρόκληση ή νέα κατάσταση.
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει συχνά τις σκέψεις «δεν μπορώ» ή «δεν ξέρω» ή να λέει συχνά τις φράσεις «δεν μπορώ» και «δεν ξέρω», σταμάτα τον εαυτό σου ή κάνε μία παύση στη σκέψη σου και προσπάθησε να αναπλαισιώσεις αυτό που μόλις είπες. Έτσι για παράδειγμα αν  πιάσεις τον εαυτό σου να λέει ή να σκέφτεται «δεν προλαβαίνω να πάω στο γυμναστήριο σήμερα», αναπλαισίωσε και πες «ανυπομονώ να πάω στο γυμναστήριο αύριο και να τα δώσω όλα!». Με αυτό τον τρόπο δεν παγιδεύεις τον εαυτό σου να νιώσει ενοχές που δεν πήγες γυμναστήριο ή που δεν κατάφερες να κάνεις κάτι. Δεν παγιδεύεις τον εαυτό σου δηλαδή στο να σκεφτεί ότι δεν είναι ικανός να κάνει κάτι, ότι δεν είναι ικανός να τα καταφέρει. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να λέει «δεν ξέρω», τότε θυμησου να πεις «δεν έχω την απάντηση τώρα, αλλά θα το σκεφτώ καλύτερα και θα την βρω. Θα ρωτήσω, και θα μάθω. Σύντομα θα έχω μια απάντηση».
 Με αυτό τον τρόπο δεν καθιστάς τον εαυτό σου αβοήθητο.
Του δίνεις λύση, του δείχνεις τον δρόμο, τον ενδυναμώνεις και νιώθεις πως μπορείς να τα καταφέρεις να βρεις τη λύση.
                                                    
                                                              ***!!!***





****ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ****

Είναι  το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Πως απαντάω σε αυτή την παλιά και χιλιοειπωμένη ερώτηση;
Η απάντηση που θα δώσετε επηρεάζει την οπτική που έχετε απέναντι στη ζωή, τη στάση σας απέναντι στον εαυτό σας, αλλά επηρεάζει ακόμα και την υγεία σας!
 Ο θετικός τρόπος σκέψης που συνήθως έρχεται μαζί με την
Αισιοδοξια είναι  το κλειδί για μία αποτελεσματική διαχείριση του άγχους.

Θετικός τρόπος σκέψης δε σημαίνει πως πετάμε στα σύννεφα!
 Θετικός τρόπος σκέψης σημαίνει ότι προσεγγίζουμε τα δυσάρεστα πράγμα τα της ζωής με πιο θετικό, ρεαλιστικό παραγωγικό τρόπο.

 Αυτός ο τρόπος σκέψης ξεκινά με τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας.
Αν οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας είναι αρνητικές, τότε και ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας θα είναι αρνητικός.

1ο βήμα. Αξιολογήστε το αν σκέφτεστε αρνητικά περισσότερο από ότι θετικά.
Μεγεθύνετε τα αρνητικά μίας κατάστασης και παραγνωρίζετε τα θετικά;
Όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, εσείς κατευθείαν κατηγορείται τον εαυτό σας;

Σε γενικές γραμμές, περιμένετε πάντα το άσχημο να συμβεί;
Βλέπετε τα πράγματα υπό το πρίσμα «μαύρο ή άσπρο»;
 «Όλα ή τίποτα»;
 «Καλό ή κακό»;

2ο βήμα. Εστιάστε στο θετικό τρόπο σκέψης

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας σε αυτό το το νέο βήμα που κάνετε. Χρειάζεται εξάσκηση σε αυτό το νέο τρόπο σκέψης, δε θα τον μάθετε απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας κι ενθαρρυντικοί!
Αναγνωρίστε τα κομμάτια της ζωής σας όπου συνήθως κάνετε αρνητικές σκέψεις: είναι η δουλειά; Οι σχέσεις; Τα παιδιά; Απλά πρακτικά ζητήματα; Τα οικονομικά;
Κατα τη διάρκεια της μέρας λοιπόν, σταματήστε και παρατηρήστε τον εαυτό σας. Αν διαπιστώσετε ότι σκέφτεστε αρνητικά είτε για τον εαυτό σας είτε για τους άλλους, είτε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, βρείτε τρόπο να αλλάξετε τις σκέψεις σας σε πιο ρεαλιστικές, ψύχραιμές και θετικές σκέψεις.
Να είστε ανοιχτοί στο χιούμορ
Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ,με άσκηση 3 φορές την εβδομάδα και πιο ισορροπημένη διατροφή.
Περιστοιχιστε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους και μάθετε από αυτούς το πως αντιμετωπίζουν τη ζωή και τις καταστάσεις.

Φροντίστε να έχετε γύρω σας ανθρώπους υποστηρικτικούς και ενθαρρυντικούς.
Κάντε εξάσκηση το να μιλάτε στον εαυτό σας με θετικό τρόπο.

 Ο θετικός εσωτερικός διάλογος έχει τους εξής κανόνες:
Ενθάρρυνση
Ευγένεια: Να μιλάτε στον εαυτό σας με ευγένεια, ακριβώς όπως θέλετε οι άλλοι να σας μιλούν ή οπως έσεις μιλάτε στους ανθρώπους που αγαπάτε πολύ
Μη λέτε στον εαυτό σας αυτά που δε θα λέγατε ποτέ στους άλλους ή που δε θα θέλατε να ακούσετε από τους άλλους.
Μιλήστε στον εαυτό σας σα να μιλάτε σε έναν άνθρωπο που αγαπάτε πολύ!



                                                             ***!!!***




«Η αληθινή γενναιοδωρία απέναντι στο μέλλον μας, είναι το να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό στο εδώ και το τώρα μας!»


Όσο περισσότερο ζούμε ΤΟ εδώ και το τώρα, όσο περισσότερο ζούμε ΣΤΟ εδώ και το τώρα κι όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη νιώθουμε για αυτά που έχουμε και για αυτό που είμαστε, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε επαφή με τον αληθινό μας εαυτό.

 Κι όσο σε καλύτερη επαφή είμαστε με τον αληθινό μας εαυτό, τόσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από το άγχος, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τα όσα μας δίνονται και σε τόσο καλύτερη εγρήγορση είμαστε να αρπάξουμε ευκαιρίες που θα μας δώσουν υπέροχα πράγματα στο μέλλον.

Το να μπορέσουμε να ζήσουμε στο εδώ και το τώρα φαίνεται εύκολο κι απλό. Κι όμως απαιτεί την αφοσίωση μας και αρκετή εξάσκηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ζουν είτε μέσα σε σκέψεις του παρελθόντος («Γιατί να γίνει έτσι;», «Γιατί να μου συμβεί αυτό;», «Γιατί να μου μιλήσει έτσι;» κ.τλ.) ή μέσα σε σκέψεις αγωνίας για το μέλλον («Τι θα γίνει αύριο;», «Πώς θα τα πάω στις εξετάσεις;», «Τι έχω να προγραμματίσω για αύριο;»). Ξεχνούν να ζήσουν το Τώρα!
Θα μοιραστώ μαζί σας τις 5 βασικές αρχές που θα βοηθήσουν να φέρετε την προσοχή σας στο παρόν:



1.   Δεν είμαστε οι σκέψεις μας

Θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσουμε ότι παρότι μέσα μας υπάρχουν ένα σωρό σκέψεις και συναισθηματα που κινούνται συνέχεια, στην πραγματικότητα δεν είμαστε τίποτα από αυτά. Τα νιώθουμε, τα σκεφτόμαστε, αλλά δεν είναι αυτά ο αληθινός μας εαυτός. Είμαστε ο «Παρατηρητής»! φανταστείτε δηλαδή, πως είστε ο παρατηρητής. Πως ο αληθινός σας εαυτός είναι αυτός που παρατηρεί, αυτός που παρακολουθεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα.
Το μυαλό μας είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που είναι εδώ για να μπορούμε να ζούμε, για να ρυθμίζει την αναπνοή μας, την κυκλοφορία του αίματος, την όρεξη μας, τον ύπνο μας, που δίνει την εντολή να κινείται το σώμα μας, που βοηθά στο να υποθέτουμε, να υπολογίζουμε, να αποφασίζουμε, να θυμόμαστε, να αντιλαμβανόμαστε.... αλλά δεν είναι ο αληθινός μας εαυτός.

2.   Η αντίσταση είναι μάταιη

Όσο πιο πολύ αντιστέκεσαι, τόσο πιο πολύ θα λάβεις αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι. Αυτό συμβαίνει διότι τοποθετείς την προσοχή σου σε αυτό που δεν θέλεις να σου συμβεί και όταν τοποθετούμε την προσοχή μας κάπου, αυτό το κάπου μεγαλώνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση μεγαλώνει το αρνητικό. Τοποθέτησε την προσοχή σου στο αρνητικό και θα δεις το αρνητικ να μεγαλώνει. Τοποθέτησε την προσοχή σου στο θετικό και δες το θετικό να μεγαλώνει.
 Εκεί που δίνεις την προσοχή σου, αυτό θα δεις να μεγαλώνει. Είναι νόμος.
Αντί λοιπόν να αντιστέκεσαι σε ένα αρνητικό συναίσθημα, αποδέξου το όπως είναι. Γιατί αυτό που είναι, είναι. Αυτό που συμβαίνει, συμβαίνει. Δεν μπορείς να υποκριθείς ότι δε συμβαίνει. Αποδέξου το όπως είναι.


Εάν το καλωσορίσεις θα μειώσεις την αρνητική του επιρροή και θα βρεθείς να ζεις στο εδώ και το τώρα!

3.  Το τώρα είναι το μόνο που έχεις πραγματικά

Το παρελθόν έχει τελειώσει. Το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα.
Το μόνο που έχεις πραγματικά είναι το εδώ και το τώρα, είναι το παρόν σου. Είναι το μόνο που υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι το τώρα.

4.   Είσαι αυτό που είσαι. Δεν μπορείς να είσαι κάποιος άλλος.

Τώρα δεν μπορείς να είσαι κάποιος άλλος, παρά μόνο αυτός που είσαι τώρα. Αν θες να είσαι κάπως αλλιώς στο μέλλον, μην αφήνεις τις επιλογές του παρελθόντος να σε περιορίζουν. Μην αφήνεις τις επιλογές του παρελθόντος να περιορίζουν τις επιλογές που μπορείς να κάνεις τώρα. Τώρα είσαι αυτός που είσαι και μπορείς να κάνεις ό,τι επιλογές θέλεις. Όποιες επιλογές θα σε βοηθήσουν να αλλάξει το μέλλον σου. Το μέλλον σου είναι εδώ. Κάνε τις πιο ταιριαστές σε εσένα επιλογές τώρα. Αυτές που θα σε φέρουν πιο κοντά σε αυτό θέλεις για το μέλλον σου. Μπορείς να αλλάξεις το μέλλον σου τώρα!

5.   Παρατήρησε τον χαρακτήρα που υποδύεσαι

Αντί να σε κατακλύζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου, αλλά κι όλο αυτό το «δράμα» που συμβαίνει γύρω σου, κάνε ένα βήμα πισω και επέκτεινε την επίγνωση του εαυτού σου. Κάνε ένα βήμα πίσω και δες τον εαυτό σου ως παρατηρητής. Δες τα όσα

συμβαίνουν μέσα σου και γύρω σου σαν να ήσουν παρατηρητής του εαυτού σου.
Απομάκρυνε την αρνητική αυτοκριτική διάθεση και πάρε τη θέση αυτού που παρακολουθεί κι όχι αυτού που κατακλυζεται από τα όσα συμβαίνουν.
Παρακολούθησε τον εαυτό σου με μια ματιά αγάπης. Σαν κάποιος που νοιάζεται κι όχι σαν κάποιος που ψάχνει να βρει τα στραβά.
Τώρα που γνωρίζεις τις 5 βασικές αρχές του «Πως να ζω στο εδώ και το τώρα», ξεκίνα την εξάσκηση. Κάθε μέρα, σε διάφορες ώρες και στιγμές μέσα στη μέρα, πιάσε τον εαυτό σου και παρατήρησε τον και ρώτα τον
 «Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή;
Τι συμβαίνει μέσα μου;
Τι συμβαίνει έξω μου;
Τι νιωθω;
Τι σκέφτομαι;
Πως νιώθω το σώμα μου;»
 και .....τέλος...... Υπενθύμισε στον εαυτό σου

«Θέλω να ζω στο εδώ και το τώρα. Το μόνο που υπάρχει είναι το εδώ και το τώρα!»
                                        ***!!!***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου