Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ!!!!!!!(NTR)

Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας !
Τα λόγια πρέπει να φιλτράρονται από το μυαλό μας και την λογική, πριν αυτά φύγουν από το στόμα μας.
Ινα λυχνία σβησθήσει, πάσα γυνή ομοία !

Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν !
"Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία"

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού !

Όλοι μας ως αδύναμες ανθρώπινες υπάρξεις υποπίπτουμε σε λάθη. Το να κάνει κάποιος ένα λάθος, μια αμαρτία, ένα σφάλμα, είναι κάτι αποδεκτό. Η επανάληψη του λάθους, έχοντας την εμπειρία του προηγουμένου λάθους και γνωρίζοντας τα επακόλουθα υποδηλώνει έλλειψη σοφίας, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ενός φρόνιμου και συνετού ανθρώπου.
Υπάρχει και μια παραλλαγή του ρητού (την άκουσα από κάπου, δεν είναι "επίσημη") που λέει:
Το τρις εξαμαρτείν ανδρός παράφρονος !
Όλοι και όλες (συμπεριλαμβανομένου και εμού) κάνετε μια ενδοσκόπηση και μια αυστηρή αυτοκριτική, και διαπιστώστε πόσες φορές έχετε φανεί μη σοφοί ή ακόμη και παράφρονες
Το λακωνίζειν εστίν φιλοσοφείν !
*Τελικά οι αρχαίοι μας έδιναν μεγάλη σημασία στην σαφήνεια και στην καθαρότητα των σκέψεων μας.
Σοφόν το σαφές !
*Η ρήση λόγω της σαφήνειας της δεν επιδέχεται αποσαφήνισης.
'Η λέγε τι σιγής κρείττον ή σιώπα !
'Η να λέγεις κάτι καλύτερο από την σιωπή ή σιώπα !
Δεν είχα παπούτσια και ήμουν λυπημένος, μέχρις ότου συνάντησα κάποιον που δεν είχε πόδια.
Μερικές φορές είμαι δυσαρεστημένος για κάποια πράγματα που οι συγκυρίες ή η τύχη δεν επιτρέψανε να είναι όπως θα ήθελα να ήταν, όπως θα τα προτιμούσα ή θα μου ήταν βολικά. Από την μια στενοχωριέμαι διότι νιώθω αδικημένος, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άτομα σε πολύ πιο χειρότερη κατάσταση από μένα όσον αφορά το θέμα που με απασχολεί αλλά και σε πολλά άλλα θέματα πιο σοβαρής φύσεως.
Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Θεό για αυτά που έχουμε. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες διότι είμαστε σε πλεονεκτικότερη και πιο προνομιακή θέση από κάποιους άλλους.
Φυσικά τα προαναφερθέντα δεν υπονοούν ότι δεν πρέπει στην ζωή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αναζητώντας το καλύτερο, αυτό που μας αξίζει. Όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα, έχει επιτυχίες και αποτυχίες, έχει minima και maxima. Είναι σημαντικό να δεχόμαστε τις πτώσεις και τις αποτυχίες αξιοπρεπώς. Πάνω από όλα, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε.
Παν μέτρον άριστον !
Ένα από τα πλέον δημοφιλή και γνωστά ρητά. Θα κατέτασσα αυτή την καταχώρηση στην ομάδα των αρχαιοελληνικών ρήσεων αλλά θα κάνω μια εξαίρεση διότι προτίθεμαι να πραγματευτώ φιλοσοφικά το παραπάνω ρητό .
Είμαι της άποψης ότι η εφαρμογή του μέτρου στην ζωή μας θα διασφαλίσει την εσωτερική ισορροπία που τόσο όλοι αποζητούμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Ανατρέχοντας όμως στην γραμματική μας, διαπιστώνουμε ότι το επίθετο μέτριος και το ουσιαστικό μετριότητα είναι παράγωγα της λέξης μέτρο. Επομένως τα όρια που μας επιβάλλει η εφαρμογή του μέτρου εκτός από τον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών της υπέρβασης του έχουμε και μετριασμό των θετικών συνεπειών. Ναι μεν, η εφαρμογή του μέτρου εξασφαλίζει την ομαλότητα στην ζωή μας αλλά μερικές φορές δεν μας κόβει τα φτερά;
Δεν είναι υπέρβαση του μέτρου να ξενυχτίσεις ως τις 3 ή 4 για να πετύχεις σε μια εξέταση ή να αποπερατώσεις ένα λογισμικό; Ξέρετε πόσες προσπάθειες και απόπειρες έχει κάνει ο Thomas Edison, μέχρι να να δημιουργήσει την πρώτη ηλεκτρική λυχνία; Ξέρετε πόσα χρόνια έκανε να κτιστεί το Σινικό Τείχος; Ξέρετε πόσα χρόνια έκανε να κτιστεί η Βασιλική του Αγίου Πέτρου;
Τα μεγάλα και θαυμαστά ανθρώπινα επιτεύγματα, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε καθολικό επίπεδο αποτελούν προïόντα υπέρβασης του μέτρου.
Οι μεγάλες καταστροφές συνεπεία ανθρώπινου παράγοντα όμως πάλι αποτελούν υπέρβαση του μέτρου. Πολλοί από τους πολέμους που ταλάνισαν και ταλανίζουν ακόμη την ανθρωπότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά προϊόν της ανθρώπινης απληστίας και βουλιμίας. Η αχαλίνωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, η θρασής ασέβεια προς την φύση αρχίζει να επιστρέφει ως μπούμεραγκ υπό μορφή φυσικών καταστροφών. Η υπέρβαση του μέτρου για τους αρχαίους συνιστά την ύβρη που έχει ως συνέπεια την άτη, την τιμωρία, την πληρωμή των συνεπειών και αμαρτιών.
Καλά τώρα θα μου πείτε, και δικαίως θα μου πείτε ότι φάσκω και αντιφάσκω, αλλά και αυτοαναιρούμαι. Τίθεται πλέον το εύλογο ερώτημα: "Είναι καλό πράγμα η υπέρβαση του μέτρου"; Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω επ' αυτού. Όμως ακολουθώ μια δική μου φιλοσοφία που αποτελεί μια παραλλαγή ή καλύτερα ένα συμπλήρωμα στην αρχαία ρήση Παν μέτρο άριστο.
Η ρήση μετά του συμπληρώματος έχει ως ακολούθως:
Παν μέτρον άριστο.

αλλά

Μέτρο στην εφαρμογή του μέτρου.


Ο εργένης ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος ενώ o παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου