Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η καφεΐνη προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ (NTR)



Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο άνοιας μπλοκάρωντας την βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα η χοληστερόλη, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroinflammation.
Ο καφές έχει σχετιστεί ήδη με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ και η παρούσα έρευνα έρχεται να εξηγήσει το γιατί. Ένας ζωτικός φραγμός μεταξύ του εγκεφάλου και της κύριας παροχής αίματος κουνελιών που σιτίστηκαν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά προστατεύθηκε μόνο στα πειραματόζωα που κατανάλωσαν καφεΐνη.
Ο φραγμός αίματος εγκεφάλου είναι ένα φίλτρο που προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα από πιθανές επιβλαβής χημικές ουσίες που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα μέσω του αίματος.
Aλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορούν να καταστήσουν τον φραγμό αυτό «τρύπιο».
 Οι ερευνητές που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ εξηγούν ότι αυτό καθιστά τον εγκέφαλο ευάλωτο σε βλάβες οι οποίες με τη σειρά του μπορούν να προάγουν ή να συντελέσουν στην εκδήλωση της πάθησης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρεια Ντακότα χρησιμοποίησαν το αντίστοιχο ενός καθημερινού φλιτζανιού καφέ στα πειράματα που έκαναν σε κουνέλια.
Μετά από 12 εβδομάδες διατροφής με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο φραγμός αίματος εγκεφάλου σε όλα πειραματόζωα πήραν καφεΐνη ήταν πολύ πιο άθικτος απ' τα κουνέλια που δεν κατανάλωσαν καφεΐνη.
Η καφεΐνη διαπιστώθηκε ότι μπλόκαρε αρκετές από τις διαταρακτικές προσπάθειες της που κάνουν τον φραγμό αίματος εγκεφάλου διαρρέων.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως δια της έκθεσης της προστατευτικής φύσης του φραγμού αίματος εγκεφάλου.
Η καφεΐνη είναι ασφαλής και εύκολα διαθέσιμη ως φαρμακευτική ουσία και έχει την ικανότητα να σταθεροποιεί τον φραγμό αίματος εγκεφάλου, δηλαδή μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στις θεραπείες κατά των νευρολογικών διαταραχών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου