Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ!!!!!ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!!!(NTR)









Σε πολλά άρθρα έχω μιλήσει για τη σημασία της αυτοπεποίθησης. Όσο και αν φαίνεται αυτονόητη η σημασία αυτή , δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι η αυτοπεποίθηση μας είναι μειωμένη και ότι χρειάζεται τόνωση. Ακόμα και αν το έχουμε καταλάβει , δεν γνωρίζουμε τον τρόπο για να την τονώσουμε!

Στον σημερινό κόσμο , με τις τόσο αυξημένες υποχρεώσεις μας σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο , η ασφάλεια και η σιγουριά που μας προσφέρει η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη. Εάν έχετε αυτοπεποίθηση τότε κερδίζετε και τον σεβασμό των άλλων ανθρώπων γύρω σας , μιας και η αυτοπεποίθηση δεν κρύβεται, όταν υπάρχει!

Θέλετε να δούμε μερικές εύκολες στρατηγικές τόνωσης της αυτοπεποίθησης μας;



Ας δούμε πρώτα όμως τι προκαλεί την μείωση της και ποια σημάδια στην συμπεριφορά μας φανερώνουν ότι έχουμε πρόβλημα χαμηλής αυτοπεποίθησης.

H χαμηλή αυτοπεποίθηση, τις περισσότερες φορές, πηγάζει από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας και όχι από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι.
Εμπειρίες από την παιδική ή την εφηβική μας ηλικία πιθανό να έχουν επηρεάσει και ίσως να έχουν διαστρεβλώσει , την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Επίσης , άλλα συχνά αίτια της χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι η παντός είδους κακοποίηση (σωματική , λεκτική , ψυχολογική) , η έντονη κριτική που μπορεί να είχαμε υποστεί σαν παιδιά από τους γονείς μας ,κάποιες εμπειρίες που μπορεί να μας έκαναν να ντραπούμε ή ακόμα και να γελοιοποιηθούμε κατά την παιδική ηλικία ή σαν ενήλικες και τέλος η απαίτηση από εμάς τους ίδιους ή τους γονείς μας να είμαστε «τέλειοι» !

Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση συχνά λάμβαναν (ή εξακολουθούν να λαμβάνουν) τα εξής μηνύματα από το περιβάλλον τους : ότι είναι αποτυχημένα , ότι είναι χαμηλού πνευματικού επιπέδου, ότι δεν αξίζουν , ότι δεν είναι ικανοί κλπ....
Κάποια από αυτές τις αιτίες και στην χειρότερη περίπτωση συνδυασμός αυτών , έχει σαν αποτέλεσμα το αίσθημα της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι εμπειρίες μας από την παιδική μας ηλικία και μόνο, είναι αρκετές για μειώσουν την αυτοπεποίθηση μας μιας και κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας δημιουργούμε κάποιες παγιωμένες απόψεις για τον εαυτό μας που δύσκολα αλλάζουν στην μετέπειτα ζωή μας ως ενήλικες.

Πως καταλαβαίνουμε εάν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση; Εάν αισθανόμαστε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο ότι είμαστε άσχημοι , αποτυχημένοι ή ανεπιθύμητοι και εάν εξακολουθούμε να αισθανόμαστε έτσι ακόμα και όταν λαμβάνουμε ακριβώς τα αντίθετα μηνύματα από το περιβάλλον , τότε δυστυχώς βρισκόμαστε δέσμιοι στον φαύλο κύκλο που η έλλειψη αυτοπεποίθησης μας οδηγεί. Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συνήθως υπερευαίσθητα , ντροπαλά , αισθάνονται απόρριψη από τους άλλους, δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις , είναι επιθετικά , κραυγάζουν για σημασία και αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση της αξίας τους από τους άλλους.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση συνήθως επιλέγουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να απομονώνονται από τους άλλους και πολλές φορές μπορούν να γίνουν και επιθετικά προκειμένου να το πετύχουν.
Πολλές φορές περιαυτολογούν γιατί προσπαθούν να πείσουν τους άλλους για την αξία τους.
Η κάλυψη της ανασφάλειας τους είναι βασισμένη πάνω στην υπερβολική προβολή τους....
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι υπερβολικά μετριόφρονες σε σημείο που μειώνουν τον εαυτό τους και τα επιτεύγματα τους μιας και δεν πιστεύουν ότι είναι τόσο σημαντικά όσο οι άλλοι τους λένε....

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ατόμων με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι το να προσπαθούν να αντιγράψουν και να μιμηθούν άλλους που θεωρούν επιτυχημένους.

Εάν υπάρχει αυτοπεποίθηση δεν υπάρχει ανάγκη αντιγραφής της προσωπικότητας κάποιου άλλου ατόμου. Δυστυχώς, η αντιγραφή αυτή αντί να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση των ατόμων αυτών τα γελοιοποιεί ακόμα περισσότερο μιας και ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει το αυθεντικό από το αντίγραφο! Έτσι , η αυτοπεποίθηση τους μειώνεται ακόμα πιο πολύ.

Πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση μας;
Το πρώτο μας βήμα προς την αυτοπεποίθηση είναι η αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού , με τα προτερήματα του και τα ελαττώματα του , έτσι όπως ακριβώς είναι.
Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε σημεία στην προσωπικότητα ή την εμφάνιση μας που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω.
Αντίθετα , θα πρέπει να μας δίνει όρεξη και κουράγιο για να παλεύουμε και να εξελισσόμαστε προς τον καλύτερο. Τα ελαττώματα είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό.
Θα πρέπει να αγαπήσουμε και τα ελαττώματα μας γιατί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του μοναδικού ατόμου που είναι ο καθένας μας.

Συνήθως η αυτοπεποίθηση μας μειώνεται γιατί τείνουμε να δίνουμε υπερβολική σημασία σε όλα τα αρνητικά μας σημεία ενώ αγνοούμε επιδεικτικά τα θετικά μας σημεία. Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας! Καλή η αυτογνωσία αλλά η αυτογνωσία δεν θα πρέπει να μας οδηγεί μόνο στην ανακάλυψη όλων αυτών που δεν κάνουμε σωστά ή όλων αυτών που θα έπρεπε να αλλάξουμε. Αυτογνωσία είναι και η δυνατότητα μας να αναγνωρίζουμε τα ταλέντα μας , τις επιτυχίες μας και τις ικανότητες μας. Όλοι έχουμε κάποια ξεχωριστά ταλέντα που μόνο εάν αποδεχτούμε ότι υπάρχουν θα μπορέσουν να ανέβουν στην επιφάνεια.

Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας , θα πρέπει να έχουμε και μερικές νίκες στο ενεργητικό μας!
Θέτοντας μικρούς στόχους , τους οποίους επιτυγχάνουμε , κτίζουμε σιγά – σιγά την αυτοπεποίθηση μας και αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί και για ακόμα πιο δύσκολους στόχους!

Θετική σκέψη!

Θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε τα χειρότερα για τον εαυτό μας και τις ικανότητες μας.
Όταν εκείνη η φωνούλα της απαισιοδοξίας και της ανασφάλειας αρχίζει να φωνάζει μέσα μας , εμείς θα πρέπει να της βουλώνουμε το στόμα!
Ναι!!!!!!!!!!!!!!!!! , μπορούμε να πετύχουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ναι, είμαστε ικανοί και άξιοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ναι , είμαστε γοητευτικοί και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα!!!!

Για να το πιστέψουν οι άλλοι , θα πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε εμείς η ίδιοι , δεν νομίζετε;


Δεν θα πρέπει να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα πάντα.
Επιτέλους , θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν φταιμε για όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας.
Δηλαδή , επειδή μας απέρριψε κάποιος δεν σημαίνει ότι είμαστε αποτυχημένοι ερωτικά. Αποκλείεται απλά να μην ταίριαζε η χημεία μας με το άλλο άτομο;
Επειδή δεν μας πήρανε σε μια συγκεκριμένη δουλειά , δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τα φόντα για να εργαστούμε. Απλά δεν ήμασταν το κατάλληλο άτομο για την συγκεκριμένη δουλειά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε το κατάλληλο άτομο για κάποια άλλη!

Θα πρέπει να απαλλαγούμε από την τελειομανία μας και να αποδεχτούμε ότι όλοι οι άνθρωποι , καλώς ή κακώς , έχουμε και ελαττώματα και μειονεκτήματα.
Αυτή είναι και η όλη ομορφιά μας.
Θα πρέπει να έχουμε μια αντικειμενική εικόνα για τον εαυτό μας και να παλεύουμε με όλα μας τα δυνατά σημεία για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Θα πρέπει να τολμάμε και να ρισκάρουμε που και που γιατί η απόλυτη επιτυχία χρειάζεται και κάποιο ρίσκο.
Ρίσκο όμως μπορούμε να πάρουμε μόνο εάν έχουμε πίστη στον εαυτό μας και εάν εκτιμούμε σωστά τις ικανότητες μας.


Αν νικήσουμε την χαμηλή μας αυτοπεποίθηση , τότε θα έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από όλα τα βάρη που μας απομακρύνουν από τα όνειρα , τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας.
Εάν κερδίσουμε την αυτοπεποίθηση μας , θα είμαστε ελεύθεροι να δημιουργήσουμε , να τολμήσουμε , να ρισκάρουμε , να πετύχουμε και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που θέλουμε για τον εαυτό μας.
... Δεν αξίζει τον κόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου