Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ελαιολαδο (NTR)

Ελαιολαδο
Το ελαιόλαδο δικαίως χαρακτηρίζεται «λειτουργικό» τρόφιμο, καθώς δρα ευεργετικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών και επιδρά θετικά στην ανθρώπινη υγεία.

Για γερή καρδιά

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με βασικότερο το ελαϊκό οξύ, συστατικό που συμβάλλει στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης και στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι μειώνεται σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές χώρες.

Τα «όπλα» του

Τα καροτενοειδή, η α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), το σκουαλένιο (εκπληκτικής δράσης ουσία που την συναντάμε και στον καρχαρία, ο οποίος δεν νοσεί ποτέ από καρκίνο) και οι φαινολικές ενώσεις, όπως η ελαιοευρωπαϊνη, αποτελούν τα βασικότερα αντιοξειδωτικά «όπλα» του «υγρού χρυσαφιού», όπως χαρακτηριστικά παρομοίαζε το ελαιόλαδο ο Όμηρος.

Εναντίον του καρκίνου

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν καταδείξει το ρόλο του ελαιόλαδου στην πρόληψη και τη μείωση διάφορων ειδών καρκίνου. Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες μάλιστα, η κατανάλωση λιπαρών τροφών πλουσίων σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το ελαιόλαδο, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των ποσοστών θανάτου κυρίως από καρκίνο του μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη και ενδομητρίου. Συγκεκριμένα, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μια συχνή μορφή καρκίνου σε πολλές δυτικές χώρες, ενδέχεται να δρα προστατευτικά ως προς την εκδήλωση του. Ερευνητές εξηγούν πως το ελαιόλαδο εμπλέκεται σε κάποιους μηχανισμούς που επηρεάζουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου, αναστέλλοντας τη «μετάλλαξη» του φυσιολογικού βλεννογόνου (χιτώνας του τοιχώματος του εντέρου) σε καρκίνωμα.

Δεν χάνει την αξία του

Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, το ελαιόλαδο υπερτερεί σε σχέση με τα άλλα έλαια. Συγκεκριμένα, ακόμη και αν μαγειρευτεί στους 210"C, δεν διασπάται, διατηρώντας αναλλοίωτη τη θρεπτική του αξία. Αντίθετα, άλλα φυτικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο δεν αντέχουν αδιάσπαστα σε θερμοκρασίες άνω των 170°C.

Παχαίνει;

Το ελαιόλαδο αποδίδει στον οργανισμό μας τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με τα σπορέλαια. Συγκεκριμένα, 1 γρ. ελαιόλαδου αποδίδει 9 θερμίδες, όσες και 1 γρ. οποιουδήποτε είδους σπορέλαιου. Πολλοί πιστεύουν πως αυτό δεν ισχύει, καθώς το αραβοσιτέλαιο ή το σογιέλαιο χαρακτηρίζονται «ελαφριά λάδια». Αυτός όμως ο χαρακτηρισμός αφορά μόνο στη γεύση και όχι στη θερμιδική πρόσληψη. Η θερμιδική αξία του ελαιόλαδου είναι ίση με αυτή του αραβοσιτέλαιου, του σογιέλαιου και κάθε σπορέλαιου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου