Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Απιστία (NTR)

Απιστία, υπόθεση για δυο

 



Η απιστία είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές που δύναται να μας προκαλέσει ο σύντροφός μας. Μπορεί να είναι συναγερμός για τη σχέση ή σημάδι εγκατάλειψης. Ωστόσο, πριν κάνετε οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση, καλό είναι να επιδιώξετε μια συζήτηση και διεξοδική ανάλυση του θέματος με το σύντροφό σας.
Οι λόγοι της απιστίας είναι ποικίλοι και διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατάσταση που βιώνει ο καθένας, αλλά και με το χαρακτήρα του.
Από τους πιο συνηθισμένους είναι το αίσθημα της εγκατάλειψης που μπορεί να νιώσει κάποιος μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης. Όταν η συνήθεια καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, μπορεί να αισθανθούμε, ότι ο σύντροφός μας δεν ενδιαφέρεται πλέον ούτε για το τι κάνουμε, ούτε για το πως αισθανόμαστε.
Εξίσου σύνηθες είναι και το φαινόμενο της αδυναμίας να επικοινωνήσουμε με το ταίρι μας, πράγμα που σημαίνει, ότι έχουμε παραμελήσει τη σχέση.
Παράλληλα, ο φόβος της γήρανσης και άλλοι ασυνείδητοι λόγοι, που είναι δύσκολο ή και αδύνατο να καθοριστούν, οδηγούν τον έναν ή τον άλλο στην απιστία.
Είναι λανθασμένη η άποψη που παρουσιάζει την απιστία ως ένδειξη ελευθερίας ή και δυναμισμού. Πίσω από παρόμοιες ενέργειες, κρύβονται ανασφάλειες, κόπωση ή ανάγκη για ανανέωση, λόγω έλλειψης ικανοποίησης.
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης στην απιστία. Κάποιοι, προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί, προκειμένου να σώσουν τη σχέση τους.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που τη διαλύουν, καθώς νιώθουν, ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το γεγονός ή γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν, εξαιτίας του φόβου ότι το περιστατικό θα επαναληφθεί και στο μέλλον.
Αν η συνύπαρξη συνεχιστεί, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η καθημερινότητα μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη αλληλοκατηγοριών, ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι έντονη και ο φόβος της ενδεχόμενης εγκατάλειψης μεγάλος.
Ο χωρισμός είναι μια απόφαση που προκαλεί πόνο, αλλά, συχνά, ενισχύει την ελπίδα μας για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης, η οποία θα βασίζεται σε μια σίγουρη συναισθηματική δέσμευση.
Η προσπάθεια κατανόησης του τι ακριβώς συνέβει και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης, ίσως είναι δύσκολη, ωστόσο, αξίζει τον κόπο. Μια παρόμοια περιπέτεια, μπορεί να λειτουργήσει σαν σήμα κινδύνου. Ενδέχεται να βοηθήσει το ζευγάρι να εντοπίσει τα εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση και τα οποία μπορούν, με κοινή προσπάθεια, να παραμεριστούν. Πρόκειται για μηνύματα που απευθύνονται και στους δυο. Είτε αξίζει τον κόπο, είτε όχι. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζετε ή θα νιώσετε εσείς και αναλόγως θα πράξετε.



Δεν αντιλαμβάνονται τον Χωρισμό



Σύμφωνα με μελέτη σε περισσότερα από 14.000 άτομα στην Αυστραλία, σχετικά με τα διαζύγια, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες, σε ποσοστό 52,8% καθυστερούν να αντιληφθούν ότι ο γάμος τους οδηγείται σε διαζύγιο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ένα, μόλις, χρόνο νωρίτερα βαθμολογούσαν τη σχέση τους με 8, έχοντας ως άριστα το 10, ενώ, από την άλλη μεριά, στην ίδια ερώτηση, μόνο 4 στις 10 γυναίκες έδωσαν την ίδια βαθμολογία. Το «ισχυρό» φύλο, μάλιστα, θεωρεί ότι έχει μία υπέροχη οικογενειακή ζωή!

Η μεγάλη, αυτή, διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτεροι αποφασιστικότητα στο να τερματίσουν ένα γάμο, ιδίως όταν υπάρχουν και παιδιά.

Το ποσοστό, μάλιστα, φτάνει το 49,3%. Στην περίπτωση όμως που δεν υπήρχαν παιδιά στην οικογένεια, η διαφορά που είχαν μεταξύ τους τα δύο φύλα, σχετικά με την πρωτοβουλία του διαζυγίου, μειωνόταν σε 38% για πρωτοβουλία από τις γυναίκες, σε 33% για πρωτοβουλία από τους άντρες και σε 29% για κοινή απόφαση.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν εντύπωση, καθώς, μέχρι σήμερα, υπήρχε η εντύπωση πως οι άντρες οδηγούνται πιο εύκολα στην απόφαση του διαζυγίου από ότι οι γυναίκες. Αλλάζουν οι καιροί.





Έρωτας με την Πρώτη Ματιά


Το 11% των ζευγαριών σήμερα δηλώνει ότι αγαπήθηκαν με την πρώτη ματιά. Σε παρόμοια έρευνα το 1960 το 30% των ζευγαριών έδωσε την ίδια απάντηση ( Πηγή: Helen Fisher, «Why We Love», Εκδόσεις Henry Holt, 2004).
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social & Personal Relationships, αμερικανοί επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τελικά ο κεραυνοβόλος έρωτας υφίσταται! Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διεξήγαγε έρευνα με επικεφαλής το δρ. Artemio Ramirez και το δρ. Michael Sunnafrank με τη συμμετοχή 164 φοιτητών του ίδιου φύλου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αμέσως μετά την πρώτη τους συνάντηση (διάρκειας 3 - 10 λεπτών) με ένα συμφοιτητή τους του αντίθετου φύλου όπου τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν το μέλλον της σχέσης τους με το συγκεκριμένο άτομο. Έπειτα από 9 εβδομάδες οι φοιτητές ρωτήθηκαν για το είδος της σχέσης που είχαν αναπτύξει με το άτομο της πρώτης συνάντησης. Όσοι θεώρησαν ότι υπήρχε πιθανότητα σχέσης παρατηρήθηκε ότι κάθονταν πιο κοντά στο πρόσωπο της πρώτης συνάντησης κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και συζητούσαν περισσότερο μαζί του. Ύστερα από 9 εβδομάδες είχαν μεγάλες πιθανότητες να έχουν δημιουργήσει μία πολύ στενή σχέση. Ο δρ. Ramirez δήλωσε πως «προβλέπουμε τη σχέση μας με ένα άτομο από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας, γεγονός που μας βοηθά να καθορίσουμε πόση προσπάθεια θα καταβάλλουμε για να εδραιώσουμε ένα δεσμό».












Πως θα ξεπεράσετε τον χωρισμό..


Κάθε άνθρωπος βιώνει τον χωρισμό με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι το ξεπερνούν γρήγορα και άλλοι μπορεί να χρειαστούν και χρόνια για να συνέλθουν.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι ένας χωρισμός βιώνεται όπως ένας θάνατος και ίσως ο πόνος να είναι μεγαλύτερος στην ιδέα ότι αυτός που αγαπάς βρίσκεται κάπου εκεί έξω, αλλά εσύ δε μπορείς να τον έχεις. Οι γυναίκες -ως πιο συναισθηματικά όντα- ξεπερνούν με μεγαλύτερη δυσκολία ένα χωρισμό.

Νιώθουν ότι έχουν καταστραφεί, χάνουν κάθε ελπίδα, θεωρούν ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει, πια, νόημα και ότι δεν έχουν λόγο όυτε να είναι ευτυχισμένες, αλλά ούτε και να προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι γυναίκες που παθαίνουν κατάθλιψη και καταφεύγουν σε ψυχιάτρους γιατί νομίζουν αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη του χωρισμού, ακόμα κι αν είναι απατημένες. Θεωρούν ότι δεν ήταν αντάξιες του συντρόφου τους, ότι δεν του αφιέρωναν αρκετό χρόνο, ότι δεν τον φρόντιζαν όπως θα 'πρεπε.

Τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα όταν ο χωρισμός δεν είναι από σχέση, αλλά από γαμό, οπότε μετά θα υποχρεωθούν να μπουν σε κάποιες διαδικασίες για να βγει το διαζύγιο, που θεωρείται ο χειρότερος εφιάλτης. Το γεγονός μάλιστα ότι ένα διαζύγιο είναι αρκετά χρονοβόρο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς δεν αφήνει τους πρώην συντρόφους να προχωρήσουν μπροστά στη ζωή τους. Διαταράσσονται όλες οι πλευρές της καθημερινότητας, αφού σταματούν βίαια να βλέπουν τον άνθρωπο που αγάπησαν τόσο πολύ όλο αυτόν τον καιρό που ήταν μαζί.

Όταν φτάνει ένα ζευγάρι στο διαζύγιο είναι ευθύνη και των δύο και όλη η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο επώδυνη, ακόμα κι αν δεν αποτελούσε επιλογή τους. Μερικές φορές φτάνουν στο χωρισμό εξαιτίας της παρέμβασής τρίτων και της αδυναμίας του χαρακτήρα τους να ορίσουν μόνοι τη ζωή τους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο χωρισμός θα πρέπει να βιώνεται όσο πιο έντονα γίνεται έτσι ώστε μόλις το ζευγάρι τελειώσει οριστικά με τη διαδικασία του διαζυγίου, να νιώθουν και οι δύο ότι έχει επέλθει λύτρωση και να μάθουν να ζουν με τα καινούρια δεδομένα και τη νέα καθημερινότητα, συνειδητοποιώντας ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και τα λάθη του.

Υπομονή. Μ' αυτό τον τρόπο θα πρέπει πορευτούν για αρκετό καιρό και σιγά σιγά θα πάρουν την απόφαση να κάνουν καινούρια αρχή στη ζωή τους και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι να μη συχνάζει σε μέρη που θα του θυμίζουν αναμνήσεις από το παρελθόν ή θα τον φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρώην σύντροφο. Θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να κάνουν κάποιες καινούριες γνωριμίες και παρέες, σαν να χτίζουν τη ζωή τους από την αρχή.


Διώξτε το παρελθόν.....!



Αν είστε από αυτούς που έχετε αποκτήσει πρόσφατα καινούργια σχέση, λάβετε υπόψη σας τη δύναμη του παρελθόντος. Πολλές φορές ενώ όλα δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά.. κάτι σας φαίνεται ότι μπλοκάρει τα συναισθήματά σας. Προφυλάξτε λοιπόν τον εαυτό σας από τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Συχνά παρατηρείται στις νέες σχέσεις ο ένας από τους δύο να εκφράζει το φοβο της δεσμευσης επειδή ακόμα τον ταλαιπωρεί η σκέψη του ή της πρώην συντρόφου του.

Πως θα το καταλάβετε;

Ένα από πιο ενδεικτικά "συμπτώματα" είναι ο ενδεχόμενος θυμός που μπορεί να κρατάει για την προηγούμενη σχέση. Αν εξακολουθεί να αισθάνεται και να μιλάει με θυμό για το πρόσωπο ή τη σχέση, αν συνεχίζει την επικοινωνία μέσω γραμμάτων, μηνυμάτων ή ατελείωτων ωρών στο τηλέφωνο με τον/την πρώην του, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Τι κάνετε;

Καταρχήν εκφράστε του/της την ανησυχία σας με τον καλύτερο τρόπο διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Αντί να του απευθύνεται άμεσες κατηγορίες που ίσως να τις τεκμηριώσει ως αβάσιμες, προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του και να καταλάβετε τα συναισθήματά του. Φροντίστε να του εξηγήσετε τις προθέσεις σας να διατηρήσετε και να παλέψετε για τη σχέση σας. Γι' αυτό, καλό θα ήταν να περάσετε λίγες ημέρες χωριστά ξεκαθαρίζοντάς του ότι του δίνετε με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να σκεφτεί καλά τι πραγματικά θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου