Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η διπολική διαταραχή συνδέεται με συγκεκριμένα γονίδια

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δυο γονίδια που ενδεχομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της διπολικής διαταραχής, μιας ψυχιατρικής ασθένειας που είναι γνωστή και με τον όρο μανιοκατάθλιψη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα γονιδιακό τεστ που θα προβλέπει το κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος να εμφανίσει την πάθηση, ωστόσο θεωρείται ότι θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση των αιτιών που προκαλούν την ασθένεια καθώς και στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπευτικών σχημάτων.
Η διπολική διαταραχή είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές στη διάθεση, τη δραστηριότητα και την ικανότητα του πάσχοντος να λειτουργήσει. Τα κύρια γνωρίσματά της είναι οι μεγάλες περίοδοι ευφροσύνης και αγαλλίασης ή οξυθυμίας και ερεθιστικότητας και οι μικρότερες περίοδοι θλίψης και απελπισίας. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν έως και μήνες.

Οι επιστήμονες, αφού μελέτησαν το γονιδίωμα 10.596 ανθρώπων κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, εκ των οποίων οι 4.387 έπασχαν από διπολική διαταραχή, διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι φορείς συγκεκριμένων παραλλαγών των γονιδίων ANK3 και CACNA1C. Πρόκειται για δυο γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες οι οποίες ελέγχουν τη ροή ιόντων νατρίου και ασβεστίου από και προς τους νευρώνες του εγκεφάλου, επηρεάζοντας έτσι τη δράση των νευρικών κυττάρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η διπολική διαταραχή ενδεχομένως μπορεί να αναχαιτιστεί τουλάχιστον όσον αφορά στη δυσλειτουργία που παρατηρείται στη ροή αυτών των ιόντων.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η σωστή λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ νατρίου και ασβεστίου. "Η λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα και σε ποια ποσότητα το νάτριο και το ασβέστιο "κατευθύνονται" εντός και εκτός των κυττάρων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν μια ξεκάθαρη γνώση για το είδος των χημικών και των μηχανισμών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διπολική διαταραχή. Σε λίγα χρόνια, αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερες διαγνωστικές μεθόδους και φαρμακευτικές αγωγές για την πάθηση", δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Nick Craddock από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αναγνώριση της δράσης των δυο αυτών γονιδίων πιθανώς δεν θα βοηθήσει στον καθορισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση, καθώς πολλοί άνθρωποι που δεν πάσχουν από διπολική διαταραχή είναι φορείς των γονιδίων.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη καλύτερης και αποτελεσματικότερης θεραπείας,  καθώς  Η      χορήγηση λιθίου, της πιο διαδεδομένης θεραπευτικής αγωγής μέχρι σήμερα, βοηθά μόνο τα δυο τρίτα των πασχόντων ενώ στις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής της θεραπείας συγκαταλέγονται η υπνηλία, η αύξηση του σωματικού βάρους και η ήπια αστάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου