Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΦΕΙΝΗ....


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντίρχαμ ρώτησαν 200 φοιτητές για τις συνήθειες τους ως προς την πρόσληψη καφεΐνης. Μετά την καταγραφή της κατανάλωση καφέ, μελέτησαν επίσης την προσβασιμότητά τους σε παραισθησιογόνες εμπειρίες και τα επίπεδα του στρες.
Μεταξύ των εμπειριών που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν η θέαση αντικειμένων που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα, ότι άκουγαν φωνές και έβλεπαν επίσης άτομα που είχαν αποβιώσει.
Τα άτομα που πίνουν πάνω από επτά φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν παραισθήσεις, συγκριτικά με άτομα που πίνουν μόνο ένα φλιτζάνι καφέ.
Ωστόσο, οι ακαδημαϊκοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων. Επίσης τονίζουν ότι οι παραισθήσεις δεν είναι ξεκάθαρο σημάδι ψυχικής πάθησης και περίπου το 3% των ατόμων ακούει φωνές σε τακτική βάση.
Πρόκειται πάντως για το πρώτο βήμα που γίνεται στη μελέτη των ευρύτερων παραγόντων που σχετίζονται με τις παραισθήσεις.
Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι παράγοντες όπως τα παιδικά τραύματα μπορεί να σχετίζονται με τις παραισθήσεις. Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται υπό έντονο στρες, ο οργανισμός του μπορεί να εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες μετά από την κατανάλωση καφεΐνης.
Η επιπλέον κορτιζόλη μπορεί να είναι η αιτία των παραισθήσεων που βιώνουν τα άτομα που κάνουν υπερκατανάλωση καφεΐνης. Επομένως, ίσως έχει νόημα να εξεταστεί η σχέση καφεΐνης και διάθεσης.
Πάντως εκτός από τον καφέ, άλλες πηγές καφεΐνης, είναι το τσάι, η σοκολάτα, τα ενεργειακά αναψυκτικά και τα δισκία που περιέχουν αμφεταμίνες.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα στρεσαρισμένα άτομα ίσως να πίνουν απλώς περισσότερη καφεΐνη. Ακόμη κι αν η καφεΐνη ευθύνεται για τις παραισθήσεις με κάποιο τρόπο, ο ρόλος που παίζει είναι μικρός συγκριτικά με άλλους παράγοντες στην ζωή του ανθρώπου.
Οι Βρετανοί ειδικοί σκοπεύουν να μελετήσουν κατά πόσο άλλες πτυχές της διατροφής, όπως η ζάχαρη και τα λιπαρά, μπορεί επίσης να σχετίζονται με τις παραισθήσεις.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο σε άτομα που έκαναν υπερκατανάλωση καφεΐνης και δεν καταγράφηκαν άλλες λεπτομέρειες για άλλες ουσίες που είχαν πάρει τα άτομα και μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα παραισθήσεις.
Εκατοντάδες έρευνες που γίνονται για όλες τις πτυχές της καφεΐνης και τα οφέλη ή τις παρενέργειες που μπορεί να έχει καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μετριοπαθής κατανάλωση καφεΐνης είναι 400-500 mg την ημέρα.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε συσχέτισε την υπερκατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης νεογνού με χαμηλό σωματικό βάρος.

Πάντως δεν είναι λίγες οι μελέτες που σχετίζουν την καφεΐνη με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, τη μείωση της νευρικής βλάβης που σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας, ή την πρόκληση προβλημάτων για τους πάσχοντες από διαβήτη.
Η καφεΐνη προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο άνοιας μπλοκάρωντας την βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα η χοληστερόλη, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroinflammation.
Ο καφές έχει σχετιστεί ήδη με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ και η παρούσα έρευνα έρχεται να εξηγήσει το γιατί. Ένας ζωτικός φραγμός μεταξύ του εγκεφάλου και της κύριας παροχής αίματος κουνελιών που σιτίστηκαν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά προστατεύθηκε μόνο στα πειραματόζωα που κατανάλωσαν καφεΐνη.
Ο φραγμός αίματος εγκεφάλου είναι ένα φίλτρο που προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα από πιθανές επιβλαβής χημικές ουσίες που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα μέσω του αίματος.
Aλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορούν να καταστήσουν τον φραγμό αυτό «τρύπιο». Οι ερευνητές που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ εξηγούν ότι αυτό καθιστά τον εγκέφαλο ευάλωτο σε βλάβες οι οποίες με τη σειρά του μπορούν να προάγουν ή να συντελέσουν στην εκδήλωση της πάθησης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρεια Ντακότα χρησιμοποίησαν το αντίστοιχο ενός καθημερινού φλιτζανιού καφέ στα πειράματα που έκαναν σε κουνέλια.
Μετά από 12 εβδομάδες διατροφής με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο φραγμός αίματος εγκεφάλου σε όλα πειραματόζωα πήραν καφεΐνη ήταν πολύ πιο άθικτος απ' τα κουνέλια που δεν κατανάλωσαν καφεΐνη.
Η καφεΐνη διαπιστώθηκε ότι μπλόκαρε αρκετές από τις διαταρακτικές προσπάθειες της που κάνουν τον φραγμό αίματος εγκεφάλου διαρρέων.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως δια της έκθεσης της προστατευτικής φύσης του φραγμού αίματος εγκεφάλου.
Η καφεΐνη είναι ασφαλής και εύκολα διαθέσιμη ως φαρμακευτική ουσία και έχει την ικανότητα να σταθεροποιεί τον φραγμό αίματος εγκεφάλου, δηλαδή μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στις θεραπείες κατά των νευρολογικών διαταραχών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου