Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ



Ανησυχεί τους γονείς, μήπως τυχόν συνδέεται με κάποια σοβαρή πάθηση, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει στην πραγματικότητα. Σήμερα μιλάμε για τις ημικρανίες, τα γνωρίσματά τους και πώς αντιμετωπίζονται.

Τι είναι η ημικρανία;

Είναι συχνά επεισόδια πονοκεφάλου, τα οποία οφείλονται σε παροδικούς σπασμούς και την επακόλουθη διαστολή των αρτηριών, που αιματώνουν τον εγκέφαλο. Ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι (5-7% των παιδιών σχολικής ηλικίας) εμφανίζουν αυτή την τάση αγγειακής αστάθειας είναι ασαφής. Ωστόσο, συχνά υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών.

Για τις ημικρανίες έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες, όπως οι τροφικές δυσανεξίες (τυρί τσένταρ, νιτρικά άλατα, γλουταμινικό μονονάτριο), το στρες, οι διαταραχές ύπνου, τα έντονα φώτα, μέχρι και οι κλιματικές αλλαγές.

Συνήθως, τα παιδιά που υποφέρουν από ημικρανίες, βιώνουν έναν παλμικό πόνο που αρχίζει στη μια πλευρά του κεφαλιού και ακτινοβολεί στους κροτάφους. Μερικές φορές, πριν από την ημικρανία, εκδηλώνονται διαταραχές στην όραση, παραισθήσεις ή αίσθηση μουδιάσματος στα άκρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι συχνότερα στους ενηλίκους παρά στα παιδιά.

Πολλές φορές, οι ημικρανίες συνοδεύονται από κοιλιακό άλγος, ναυτία και εμετούς. Το παιδί συχνά είναι ωχρό και αναφέρει ζαλάδες ή ενοχλείται από τα φώτα (φωτοφοβία). Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από λίγες ώρες έως ένα 24ωρο. Ο ύπνος συχνά ανακουφίζει και θέτει τέλος στον πονοκέφαλο.

Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της ημικρανίας είναι η απουσία συμπτωμάτων. Δεν εκδηλώνονται όλες οι ημικρανίες με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένα παιδιά κάνουν εμετούς και δεν υποφέρουν ιδιαίτερα από πονοκέφαλο.

Ένα άλλο είδος ημικρανίας, η ημικρανία βασικής αρτηρίας, συνδέεται με την αρτηρία που αιματώνει το κάτω τμήμα του εγκεφάλου. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά εμφανίζουν διπλωπία (αντίληψη δύο ειδώλων για κάθε αντικείμενο), κινητική αταξία και εμβοή (βόμβος στα αυτιά), διεσταλμένες κόρες και πόνο στο πίσω μέρος του κρανίου. Σπάνια, η ημικρανία εκδηλώνεται με παροδική αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος.


Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η ημικρανία;

Ένα οξύ επεισόδιο ημικρανίας συχνά αντιμετωπίζεται με τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων που
χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφένη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφένη είναι προτιμότερη για την αντιμετώπιση των ημικρανιών.

Τα αναλγητικά που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, ειδικά τα εξειδικευμένα σκευάσματα για τις ημικρανίες, μπορούν να χορηγηθούν στα παιδιά που υποφέρουν από σφοδρότερους πονοκεφάλους. Τα μεγαλύτερα παιδιά που αναγνωρίζουν τις κρίσεις ημικρανίας, συχνά ανακουφίζονται με σκευάσματα εργοταμίνης ή σουματριπτάνης.

Αν το παιδί κάνει εμετούς, θα πρέπει να πάρει αντιεμετικά φάρμακα, όπως η διμενυδρινάτη. Ασφαλώς, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Η χρήση ενός ημερολογίου συχνά συμβάλλει στον εντοπισμό του ερεθίσματος που πυροδοτεί τις κρίσεις. Όταν το ερέθισμα εντοπιστεί και μειωθεί η έκθεσή του σε αυτό, το πρόβλημα θα βελτιωθεί σημαντικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες συμπεριφοριστικές τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από ημικρανίες. Η βιοανάδραση και η χαλάρωση μέσω της αυτοΰπνωσης μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές στα παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα ώστε να διδαχθούν αυτές τις μεθόδους.

Ενίοτε, η συχνότητα και η σφοδρότητα των επεισοδίων δικαιολογούν τη χορήγηση φαρμάκων σε καθημερινή βάση.


Οι ημικρανίες έχουν κοινά συμπτώματα με τους πονοκεφάλους από υπερένταση;

Σαφώς. Περίπου το 20% των παιδιών με επαναλαμβανόμενα επεισόδια πονοκεφάλων εμφανίζουν συμπτώματα ημικρανιών και κεφαλαλγιών από υπερένταση. Ασφαλώς, αυτό είναι αναμενόμενο, αφού οι ημικρανίες προκαλούνται συχνά από άγχος και υπερένταση. Επιπλέον, οι πονοκέφαλοι από υπερένταση δεν εξασφαλίζουν κάποιο είδος προστασίας από τις ημικρανίες.

Υπάρχει ένα είδος επαναλαμβανόμενων πονοκεφάλων που χαρακτηρίζονται από εναλλαγές μεταξύ ενός συχνού, ήπιου αισθήματος πίεσης και ενός πιο έντονου, παλμικού πόνου που συνοδεύεται από ναυτία και ωχρότητα. Για να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους του παιδιού σας, μπορείτε να του δώσετε αναλγητικά φάρμακα, να το παρακινήσετε να κάνει ασκήσεις χαλάρωσης και να μειώσετε τα στρεσογόνα ερεθίσματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου