Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Χρόνια Κόπωση και Οικονομικό Στρες.

Χρόνια Κόπωση και Οικονομικό Στρες.







 
Όλο και περισσότερα άτομα είναι κουρασμένοι, δεν κοιμούνται καλά, νοιώθουν ένα μόνιμο εκνευρισμό ή δεν μπορούν να γεμίσουν και πάλι τις μπαταρίες τους, ό,τι και αν κάνουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Reader,s Digest, σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύτηκε στο CNN, τα χρήματα ήταν ο κύριος παράγοντας στρες ανεξαρτήτως χώρας και νομίσματος.

Η ανησυχία σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα, τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, τους κακούς οικονομικούς δείκτες σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους ζωής έχει φέρει όλο τον κόσμο στα όρια του.

Το στρες οδηγεί σε κόπωση και κακό ύπνο δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που είναι πολύ δύσκολο να σπάσει.

Δεν μπορώ να λύσω το οικονομικό σας πρόβλημα, μπορώ όμως να σας δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να νοιώσετε καλύτερα και να διαχειριστείτε την καθημερινότητα με μεγαλύτερη ευκολία αυτή τη δύσκολη εποχή.
Τι είναι το στρες

Παρότι έχουμε συνδέσει την έννοια του στρες με το ψυχολογικό στρες, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Στρες στην ιατρική ονομάζεται οποιαδήποτε κατάσταση φέρνει το σώμα μας στα όρια του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι είτε μεταβολική (να σχετίζεται με την ορμονική λειτουργία του οργανισμού) είτε συναισθηματική.

Η έλλειψη ύπνου, η έκθεση στο κρύο, η κακή διατροφή, ένα χειρουργείο, μια αρρώστια όπως και οι οικονομικές δυσκολιές ή η συναισθηματική φόρτιση, είναι όλοι στρεσογόνοι παράγοντες που θέτουν το σώμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και προκαλούν τη παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στον πραγματικό ή συναισθηματικό κίνδυνο παράγει ορμόνες που αλλάζουν τη λειτουργία του. Αυτό βοηθάει στην επιβίωση του όταν συμβαίνει εκτάκτως και για μικρά χρονικά διαστήματα, είναι όμως επιβλαβές όταν είναι συνεχές και έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό;
Ναι! Αν μειώσουμε το μεταβολικό στρες, είναι πολύ πιο εύκολο στη συνέχεια να διαχειριστούμε το συναισθηματικό κομμάτι.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τη κόπωση και να εξαλείψουμε την εξάντληση είναι να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας του οργανισμού μας. Η ενέργεια για τα κύτταρα μας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβίωση τους. Όταν τα κύτταρα μας μπορούν να παράγουν ενέργεια είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και να διορθώσουν σχεδόν οτιδήποτε.

Η ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο είναι ότι και η ρευστότητα σε οικονομικό επίπεδο. Όταν μια επιχείρηση έχει ρευστότητα και ταμειακά αποθέματα δεν φοβάται στιγμιαίες κρίσεις ή προβλήματα. Όταν όμως συμβαίνει το αντίθετο και μικρές κρίσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε κυτταρικό επίπεδο, αν δεν παράγεται επαρκής ενέργεια. Mια κρίση (στρες) μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην βιοχημική ισορροπία του οργανισμού μας και στην υγεία μας.
Αύξηση των επιπέδων ενέργειας

Τρία βήματα μπορούν αυξήσουν δραματικά τα επίπεδα ενέργεια μας.

- Η βελτιστοποίηση των επιπέδων του συνενζύμου Q10

- Η ενυδάτωση των ιστών

- Η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο.
Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο λαμβάνει μέρος σε πάνω από 300 κυτταρικές λειτουργίες και το 95% του πληθυσμού έχει έλλειψη μαγνησίου. Η έλλειψη αυτή εμφανίζεται με χρόνια κόπωση, υπερένταση, κακό ύπνο, πονοκεφάλους, κράμπες κ.ά.

Είναι σημαντικό να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η μέτρηση των επιπέδων μαγνησίου πρέπει να γίνεται στο εσωτερικό των ερυθρών κυττάρων του αίματος και όχι απλά στο αίμα. Η συνήθης μέτρηση των επιπέδων του μαγνησίου στο αίμα είναι τις περισσότερες φορές παραπλανητική με αποτέλεσμα να μην γίνεται εμφανής η έλλειψη του.
Συνένζυμο Q10

Τα τελευταία χρόνια οι αναφορές στο συνένζυμο Q10 είναι όλο και πιο συχνές. Τι είναι όμως στα αλήθεια; Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που έχει τις ιδιότητες των βιταμινών και είτε το προσλαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες από τις τροφές μας είτε παράγεται μέσα στο σώμα μας.

Το Q10 είναι απαραίτητο για την λειτουργία της κύριας πηγής ενέργειας σε κάθε κύτταρο μέσα στο σώμα μας ενώ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το Q10 παράγεται μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία που γίνεται παρουσία 8 βιταμινών και κάποιων ιχνοστοιχείων. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι μια ανεπάρκεια σε κάποιο άλλο συστατικό δημιουργεί ανεπάρκεια και στο Q10.

Η περιεκτικότητα επίσης των τροφών σε Q10 έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της αλλαγής της σίτισης των ζώων από γρασίδι σε καλαμπόκι. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα του Q10 στο αίμα μας είναι και η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε αυτά πέφτουν σημαντικά ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 30 ετών. Η έλλειψη του συγκεκριμένου συνενζύμου φαίνεται να είναι από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στο γήρας.

Η λήψη φαρμάκων για τη χοληστερίνη μειώνει τα επίπεδα του Q10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μυϊκοί πόνοι και κούραση. Γι αυτό το λόγο αρκετοί ερευνητές προτείνουν την λήψη Q10 σε όσους λαμβάνουν στατίνες (φάρμακα κατά της χοληστερίνης) σε δόσεις από 150-300 mg ημερησίως.

Επίσης η έντονη άσκηση καταναλώνει μεγάλες ποσότητες Q10 στους ιστούς με αποτέλεσμα λόγω ανεπαρκής λήψης από τη διατροφή να εμφανίζεται κόπωση σε όσους ασκούνται έντονα.

Η πτώση της ικανότητας του οργανισμού να παράγει ενέργεια επηρεάζει και τις καύσεις μας. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν την έλλειψη Q10 ως σημαντικού παράγοντα για τη παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου