Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΣΟΦΙΑ...ποτε θα την αποκτησουμε?????

Η σύγχρονη εποχή της πληροφορίας αναμφίβολα μας οδηγεί στην έκρηξη της πληροφορίας και καταλήγει στην παραγωγή νέας γνώσης. Η εξελικτική πρόοδος είναι τεράστια και οι ελπίδες μας ακόμα μεγαλύτερες. Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από το όνειρο της ανθρώπινης σοφίας.
Πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι αυτοαποκαλούνται σοφοί όμως μερικές φορές οι ίδιοι δεν μπορούν να θυμηθούν καν το όνομα τους, πόση ευφυΐα μπορεί να κρύβει αυτό;
Αντιφάσεις όπως η παραπάνω αποτελούν αντικείμενο μελέτης της έρευνας «Defining Wisdom - Καθορίζοντας τη Σοφία». Η επιστημονική έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και υποστηρίζεται από τηνTempleton Foundation, έχει κατατάξει 23 ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, οικονομολόγους, ψυχολόγους, για να εξετάσει την ιδέα της Σοφίας, με σκοπό την καλλιέργεια και την καλύτερη κατανόηση της.
Οι ορισμοί της σοφίας έχουν λίγο ή πολύ κοινά στοιχεία, ακόμα και για τους επιστήμονες που συμμετέχουν ως εθελοντές στην έρευνα. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την επικοινωνία αναφέρουν ότι η σοφία συμπεριλαμβάνει την ευφυΐα που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες των άλλων και βοηθάει στην ανάπτυξη μιας καλής κρίσης.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τους υπολογιστές τονίζουν ότι η σοφία αναφέρεται στον χειρισμό και την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες από τεράστιες βάσεις δεδομένων. Τέλος οι ιστορικοί αρνούνται να δώσουν έναν ορισμό προτιμώντας να την περιγράψουν μέσα από ιστορικά κείμενα και μελέτες.
Παρόλα αυτά κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος να δηλώσει εάν η ανθρώπινη σοφία σήμερα έχει φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα.
Συμπίεση δεδομένων
«Οι ιστορικοί δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τη σοφία», αναφέρει η Deborah Coen, από το Κολέγιο Barnard, η οποία μελετάει την ιστορία της επιστήμης και δείχνει ενδιαφέρον για τη σοφία ως μέσο για την πλοήγηση ανάμεσα στην τεχνογνωσία και όλα όσα γνωρίζουμε.
Όμως αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Ankur Gupta, επιστήμονας πληροφορικής από το πανεπιστήμιο Butler της Ιντιάνα. Με τη νέα του έρευνα, ο Gupta εξετάζει τη συμπίεση δεδομένων, που μοιάζει με τη διαδικασία μετατροπής ενός μουσικού αρχείου ψηφιακής μορφής Hi-Fi (Υψηλής Πιστότητας) σε μορφή mp3. Η πληροφορία έχει συμπιεστεί όμως το αρχείο της μουσικής ακούγεται ακόμα το ίδιο στους περισσότερους από εμάς.
«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο συμπίεσης ψηφιακών δεδομένων ως μαθηματικό μέτρο σοφίας.»

Ίσως να πιστεύετε ότι όλα αυτά έχουν καλή εφαρμογή στη μουσική. Όμως πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ψηφιοποίηση ολόκληρου του σύμπαντος ή έστω της ιδέας του και την ψηφιακή του αναπαράσταση;
Η συμπίεση, η οργάνωση και η κατάταξη των δεδομένων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαν να είναι μια προσέγγιση για όλες τις πληροφορίες ενός ψηφιοποιημένου κόσμου.

«Η διαδικασία της συμπίεσης δεδομένων συμπεριλαμβάνει την κατηγοριοποίηση της πληροφορίας που υπάρχει,» αναφέρει ο Gupta, προσθέτοντας ότι η ανθρώπινη πρόοδος είναι αναμφίβολη.
Η ταχύτητα

Η έρευνα θα έχει να κάνει επίσης με την ταχύτητα της σοφίας. Ο Σέρλοκ Χόλμς είναι ένα καλό παράδειγμα για τους στόχους της έρευνας σε αυτή την περίπτωση.
«Εάν διαβάσει κάποιος τις ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς, θα παρατηρήσει ότι τα συμπεράσματα δεν ακολουθούν μια αυστηρή λογική διαδικασία. Επιπλέον, η αξία του δεν μειώνεται με τα χρόνια.»
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η ιδιοφυία του Χολμς έγκειται εν μέρει στην ικανότητα του για γρήγορη προσπέλαση πολλαπλών δεδομένων.

Όμως για να μεταφέρουμε την έννοια της συμπίεσης στην καθημερινή ζωή, μια επιστημονική προσέγγιση της σοφίας οποιοδήποτε ατόμου θα είναι δύσκολη επειδή θα πρέπει να «ψηφιοποιηθούν» όλες οι εμπειρίες του ατόμου μέσω συνεντεύξεων και άλλων προσεγγίσεων.
«Νομίζω ότι η σοφία στην οποία αναφέρομαι δεν αφορά τόσο την ανθρώπινη εμπειρία αλλά σχετίζεται περισσότερο με την αντιμετώπιση του τεράστιου ποσού της πληροφορίας που υπάρχει διαθέσιμη. Η κατανόηση αυτών των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμπίεση.»

«Η προσπάθεια της ποσοτικοποίησης της σοφίας είναι ένας απαιτητικός στόχος ακόμα και εάν η αρχική προσέγγιση δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη»

Η ηλικία

Άλλο ένα παράδοξο που σχετίζεται με την σοφία είναι η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι οι σοφότεροι του πλανήτη επειδή έχουν ζήσει πολλά χρόνια ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι περισσότεροι.

Όμως καθώς γερνάμε η ικανότητα της ομιλίας αρχίζει να μειώνεται. Οι προτάσεις συρρικνώνονται, η γραμματική μας αδυνατίζει και αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το λεξιλόγιο μας.

Πολλοί είναι επίσης εκείνοι οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου αδυνατούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρόλα αυτά ακόμα και για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατηφόρα είναι αναπόφευκτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου