Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ω3 διατροφη (για το Αλτσχαιμερ)

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν εγκεφαλικές αλλαγές σχετικές με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Τα ω-3 λιπαρά οξέα που εντοπίζονται στα ψάρια μπορεί να συντελέσουν στην πρόληψη του σχηματισμού εγκεφαλικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι γνωστό ότι οφείλεται στον σχηματισμό πλακών και συμφύσεων στον εγκέφαλο, λόγω μη φυσιολογικής συσσώρευσης δύο πρωτεϊνών, της β-αμυλοειδούς και της Ταυ. Το ζωικό μοντέλο της μελέτης έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια στο λιπαρό οξύ DHA μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία αυτή.
Το DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ), είναι ένας τύπος ω-3 λιπαρού οξέος που εντοπίζεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός και ο κολιός και σε μικρότερη έκταση στα φύκια, τα αβγά, τα οργανικά κρέατα και τα ενισχυμένα με DHA τρόφιμα.
Ο Δρ Φρανκ Λα Φέρλα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία ήταν προγραμματισμένα να εκδηλώσουν πλάκες και συμφύσεις όμοιες με αυτές της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε ηλικία τριών μηνών, τα τρωκτικά τοποθετήθηκαν σε μια από τέσσερις δίαιτες.
Η μία μιμούνταν την τυπική αμερικανική διατροφή, με χαμηλές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων και υψηλά ποσοστά ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία εντοπίζονται σε διάφορα φυτικά έλαια, τα αβγά και το κρέας. Τα άλλα τρία διατροφικά σχήματα ήταν πλούσια σε ω-3 λιπαρά, ένα συμπληρώνονταν μόνο από DHA και τα άλλα δύο είχαν επιπρόσθετο DHA και ω-6 λιπαρά.
Μετά από εννέα μήνες, τα ποντίκια που είχαν κάνει διατροφή με συμπλήρωμα DHA μόνο είχαν χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς και Ταυ στον εγκεφαλικό ιστό τους, συγκριτικά με τα πειραματόζωα των άλλων τριών ομάδων.
Ο ερευνητής παρατήρησε επίσης ότι το DHA μπορεί να απονέμει οφέλη δια της μείωσης των επιπέδων ενός ενζύμου που είναι αναγκαίο για την παραγωγή της β-αμυλοειδούς.
Ενώ τα ευρήματα προέρχονται από ζωική μελέτη, υπάρχουν μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών, καθώς και τα υψηλά επίπεδα DHA, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ


Τα ω-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ
Τα υψηλά επίπεδα του ω-3 λιπαρού οξέος DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ), το οποίο ανήκει στην ομάδα των σημαντικών λιπαρών οξέων, ενδεχομένως να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Τo DHA βρίσκεται εν αφθονία στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα ψάρια είναι η κύρια διατροφική πηγή πρόσληψης.
Ο Δρ Ερνεστ Σεφερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης μελέτησε τους συσχετισμούς μεταξύ επιπέδων DHA στο αίμα και κινδύνου άνοιας σε δείγμα 899 ανδρών και γυναικών ελεύθερων άνοιας όταν εγγράφηκαν στη μελέτη Framingham Heart Study. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων του αίματος των συμμετεχόντων, μέσης ηλικίας 76 ετών.
Μετά από 9,1 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι 99 άτομα είχαν εκδηλώσει άνοια και 71 περιπτώσεις καταχωρήθηκαν ως νόσο Αλτσχάιμερ.
Μετά από συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου άνοιας όπως η ηλικία, το γένος, ο γονότυπος και τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν 47% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και 39% μικρότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ συγκριτικά με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδα DHA στο αίμα επετεύχθησαν πιθανόν από την κατανάλωση περισσοτέρων από 2,8 γευμάτων ψαριών την ημέρα ή περίπου 180 mg DHA/ημέρα. Το DHA μπορεί επίσης να προσληφθεί και από κάψουλες ιχθυελαίου, καθώς μια τέτοια κάψουλα περιέχει συνήθως την προαναφερόμενη ποσότητα.
Η Δρ Μάρθα Κλερ Μόρρις του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγου τονίζει ότι τα στοιχεία ενισχύουν ένα νέο ερευνητικό πεδίο, αυτό της διατροφής και του ρόλου της στις νευροεκφυλιστικές νόσους. Επίσης υποδεικνύει μια ισχυρή βιολογική βάση μεταξύ DHA και της νευρο-προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου