Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΑΓΧΟΣ...

Το άγχος είναι μια κατάσταση την οποία βιώνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση όλοι μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλά επίπεδα άγχους μπορεί να αποδειχτούν ωφέλιμα για την υγεία μας όμως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ένα και μοναδικό επεισόδιο άγχους φαίνεται να είναι αρκετό για το θάνατο νέων νευρικών κυττάρων που παράγονται στην περιοχή του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rosalind Franklin πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τους μπορούν να αποτελέσουν καινοτόμα στοιχεία για την έρευνα του φαινομένου της κατάθλιψης.
Δουλεύοντας με κουνέλια, ανακάλυψαν ότι κύτταρα στην περιοχή του ιππόκαμπου, περιοχή του εγκεφάλου όπου λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες της επεξεργασίας, της μάθησης, της μνήμης και των συναισθημάτων, αφανίστηκαν.
Η παραπάνω μελέτη έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Neuroscience.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατάσταση της αντιμετώπισης των μεγαλύτερων σε ηλικία κουνελιών από τα νεότερα δεν εμπόδισε την αναπαραγωγή νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου.
Παρόλα αυτά, η παραπάνω κατάσταση εμπόδισε την επιβίωση αυτών των κυττάρων, αφήνοντας λιγότερες νευρωνικές συνδέσεις υπεύθυνες για την διαδικασία των αισθήσεων και των συναισθημάτων. 
Ο ιππόκαμπος είναι μια από τις δυο περιοχές του εγκεφάλου η οποία προωθεί την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τόσο για τα κουνέλια αλλά και για τους ανθρώπους.

Η ελπίδα για θεραπεία
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απώλεια των κυττάρων θα μπορούσε να είναι μια από τις αιτίες εμφάνισης του φαινομένου της κατάθλιψης.
Ωστόσο, η μελέτη αυτή δημιουργεί ελπίδες για πιθανούς τρόπους θεραπείας και περιορισμού της επίδρασης που μπορεί να έχει το άγχος στην ψυχολογία του ατόμου.
Αποκάλυψαν επίσης ότι τα κύτταρα πεθαίνουν μετά από μια έντονη κατάσταση, με μια καθυστέρηση περισσότερο από 24 ώρες.
Κατ' αρχήν  οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στην ανακάλυψη μιας νέας μεθόδου θεραπείας με την οποία θα αποτρέπεται η απώλεια των κυττάρων.
 Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τοποθετήθηκαν δυο ηλικιωμένα κουνέλια μαζί με ένα νεαρό άτομο σε ένα κλουβί για 20 λεπτά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μεγαλύτερα άτομα επιτέθηκαν στο νεαρό «παρείσακτο» και τον εξουδετέρωσαν.
Τα νεαρά κουνέλια παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με το άγχος, έως και έξι φορές υψηλότερα από τα άτομα που βρίσκονταν μόνα τους μέσα στα κλουβιά.



Ανάλυση στο μικροσκόπιο
Παρόλα αυτά η μικροσκοπική ανάλυση των ιστών του εγκεφάλου έδειξε ότι η ικανότητα της αναπαραγωγής νέων κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου παρέμεινε σταθερή.
Αυτά τα στοιχεία αναιρούν μια παλιότερη θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος εμποδίζουν την παραγωγή των νέων κυττάρων.
Όμως μια εβδομάδα μετά το συμβάν, μόνο το 1/3 των νέων κυττάρων κατάφερε να επιβιώσει.
Σε κάποια άλλη φάση της έρευνας, οι ειδικοί επισήμαναν τα νέα κύτταρα που παράχθηκαν στην περιοχή του ιππόκαμπου και υπέβαλλαν τα κουνέλια σε άλλη μια δυσμενή για αυτά διαδικασία την επόμενη εβδομάδα.
 Μέχρι το τέλος του μήνα τα ζώα διέθεταν έως και 1/3 λιγότερα πλήρως αναπτυγμένα νευρικά κύτταρα.
Ο υπεύθυνος της μελέτης, Δρ. Daniel Peterson δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατανόηση του φαινομένου της επίδρασης των στρεσσογόνων παραγόντων στην επιβίωση των νευρικών κυττάρων.
Ο καθηγητής David Kendall από το πανεπιστήμιο του Nottingham, είπε ότι οι προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μια μακρόχρονη, απρόβλεπτη και ήπια κατάσταση άγχους θα μπορούσε να καταστείλει την παραγωγή των νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου.
Η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει ότι η αποφασιστικός παράγοντας σε αυτήν την διαδικασία φαίνεται να είναι η μείωση της παραγωγής ορμονών, οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση των νευρικών κυττάρων.
Ωστόσο ο καθηγητής Kendall επισήμανε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι μια ήπια μορφή άγχους μπορεί να είναι ωφέλιμη.
«Κατά γενική ομολογία τα χαμηλά επίπεδα άγχους έχουν μια θετική επίδραση στον οργανισμό μας όμως υψηλότερα και ασταθή επίπεδα άγχους μπορεί να είναι πραγματικά επιζήμια».




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου